Pronájem bytu – Jak si poradit s drobnými opravami?

Publikováno :
5. 12. 2023
Publikováno :
Správce Bytu
Sdílet :

Vlastníte byt k pronájmu? Ať už je vaším regionem Správa nemovitostí Praha nebo jiná oblast, mezi vaše hlavní úkoly patří udržovat byt ve skvělém stavu během celé doby pronájmu. Nájemní smlouva mimo jiné stanovuje, za jakých okolností je byt způsobilý k pronájmu. Jak je to tedy s opravami, pokud si s nájemníkem ve smlouvě nestanovíte jasné podmínky pro tyto případy?

Prvním krokem je nájemní smlouva

Důležitou věcí, kterou by měla každá nájemní smlouva obsahovat je tzv předávací protokol, se kterým je správa nemovitostí výrazně jednodušší. Do této části vždy zaznamenejte všechno vybavení, které bude nájemník v bytě užívat. Nájemní smlouva může také obsahovat stav domácnosti a bližší specifikace pro zajištění údržby opravy v nájemním bytě včetně hrazení.

 

Muž provádějící opravu v bytěPronájem bytu a drobné opravy

Běžná údržba v pronájmu zahrnuje úklid a čištění bytu včetně veškerého vybavení. Zařízení a elektronika musí být plně funkční a pravidelně kontrolována. Dojde-li k poškození nebo poruše, je povinností nahlásit tuto skutečnost pronajímateli. Naši specialisté ze Správce bytu kromě širokého spektra služeb zajišťují také opravy a nahlášení pojistné události. Drobné opravy musí být v nájemní smlouvě vymezeny na základě vynaložených nákladů nebo podle druhu činnosti.

Postup při vzniklé škodě a povinnosti nájemníka

Vznikne-li v pronajímaném bytě škoda, kterou nelze zařadit mezi drobné opravy, nájemník je povinen vše bez prodlení ohlásit. Vy jako majitel bytu musíte následně zařídit opravu v co nejkratším čase. V opačném případě má nájemník právo vše vyřešit na vlastní pěst a od vás následně požadovat proplacení nákladů nebo zlevnění nájmu. Pokud vlastníte nemovitosti k pronájmu a nevíte si rady se související povinnostmi, kdykoliv nás kontaktujte a my se následně postaráme o kompletní správu vašeho bytu. Kromě Prahy a blízkého okolí patří mezi naše služby také Správa nemovitostí Brno a Olomouc. Budete-li mít jakékoliv, projděte si naši sekci Často kladené otázky a odpovědi. S námi bude vaše nemovitost k pronájmu vždy v těch nejlepších rukou.